Kaastaart uit de Pyreneeën

Mes chères soeurs,

als eerste daad, ter ondersteuning van onze doelstelling, wil ik graag een receptenboekje samenstellen van de schijnheilige delicatessen die we zo rijkelijk genoten hebben tijdens ons samenzijn in Zeeland.

Het mooie van eten koken vind ik de betekenis die de gerechten in de loop van de tijd voor me krijgen en het liefst wat ik doe is recepten verzamelen van mensen die me lief zijn. Zo ben ik rollade gaan maken, na het verhaal van soeur Rosemarie over de twee meisjes die zo’n trek hadden in rollade dat alle wetten niet meer leken te gelden. Het sleutelkruid bij het braden van mijn rollade is zodoende rozemarijn. Voor mijn kinderen is Pasen niet af zonder.

Als eerste doneer ik dan het recept van m’n geitenkaastaart. Ik heb het gekregen van Soeur Sabayon, een medebestuurslid van mijn netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Ze heeft het me voorgeschoteld tijdens een vergadering rond etenstijd, waarbij alle aanwezigen ook iets te eten hadden meegenomen. Daarvan vond ik dit het lekkerste.

Soeur Sabayon is een vrouw die zich aan het bekwamen is in stijl en kleuren. Ik heb haar altijd bewonderd om haar stijl en de manier waarop ze die draagt en heb me altijd verwonderd over haar graagte van aanraken. Omdat ik stijl hebben en aanraken op één of andere manier niet vind rijmen. Helemaal kinderlijk gelukkig maakte ze me toen ze een keer voorstelde om m’n haar in te vlechten, vlak vóór een belangrijke zakelijke presentatie. Vol ongeloof was ik toen dat me nog een keer ten deel viel.

En er is iets aan Soeur Sabayon, de donkerte van haar haar en haar wenkbrauwen, dat me doet denken aan foto’s van m’n moeder toen ze een jaar of dertig was. Dat ontroert me.

Kaastaart uit de Pyreneeën

6 plakjes diepvries-bladerdeeg
4 eieren (eigenlijk 3 + 1 eidooier, maar ik doe niet zo moeilijk)
3 dl crème fraîche
zout, peper
nootmuskaat
125 g geraspte licht belegen Goudse kaas
125-150 g verse zachte geitenkaas (zo’n piramidedoosje) in plakjes

Stap 1 Deegplakjes verdelen over een springvorm

Stap 2 Over voorverwarmen op 200oC. Eieren loskloppen met eidooier, crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat. Goudse kaar erdoor roeren. Eimengsel in vorm schenken en geitenkaas over taart verdelen. (Paar olijfjes erdoor is eigenlijk ook lekker).

Stap 3 Taart in midden van oven 30-40 min. bakken. Na 20 min. oven terugschakelen naar 175 oC. Taart is goed als eimengsel gestold is. (Je kunt de korst wat krokanter maken door de deegbodem eerst ± 10 min. met een steunvulling te bakken, bonen of zoiets op bakpapier/aluminiumfolie, en daarna nog ± 30 min. met de echte vulling.)

Vooral te nuttigen als een extra vleugje vrouwelijkheid en huiselijkheid gewenst is bij samenkomsten van mensen met zeer diverse achtergronden.

Veel liefs,

soeur Nouvelle Cuisine